Despre

Privește Orașul!

Dimensiunea umană și cea urbană reprezintă principalii vectori de modelare a spațiului unui oraș, iar buna interacțiune dintre cele două este esențială pentru un oraș sănătos. Pentru ca trăsăturile fizice ale unui oraș să influențeze pozitiv componenta umană și mentalul colectiv, este nevoie de o atentă calibrare a tuturor intervențiilor, de comunicare, negociere și colaborare între principalii actori urbani: societatea civilă, administrația și sectorul de afaceri.

Pentru un mediu echilibrat, propunem o arhitectură a acțiunii definită de dorința de a fi proactiv, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa - de a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Ne dorim să promovăm interacțiunea dintre diferite entități, înainte de a vorbi despre intervenții concrete. Propunem dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.

Pe baza acestei filosofii s-a născut campania Privește orașul, campanie ce își propune să descopere poveștile ce compun orașul – oraș văzut ca sumă de amintiri, trăiri și proiecții, percepții personale și colective, ce împreună creează și definesc imaginea acestuia și a comunității sale - și să le prezinte, în mod transparent, tuturor.

Orașul te privește!

Campania se adresează în primul rând comunității, fiind un apel către cetățeni de a împărți cu restul propria poveste despre oraș. Ne dorim ca această campanie să reprezinte o platformă de dialog, o invitație spre a participa activ la modelarea unui mediu urban sănătos.

Fiecare dintre noi avem cel puțin o poveste, o amintire sau o viziune despre oraș. Pentru a putea construi împreună, este important să ne amintim, înainte de orice interese private, care sunt momentele, motivele sau visurile pentru care am ales, cu toții, să locuim în același spațiu urban.

Scrie o poveste!

Poveștile se pot transmite fie prin intermediul paginii dedicate proiectului (www.privesteorasul.com), fie folosind una dintre cartolinele #privesteorasul.

Cartolinele se pot lua din locațiile partenere. După ce sunt completate se pot lăsa în oricare dintre aceste locații, sau se pot dărui, prin agățare, unui destinatar direct – fie că este vorba de un vecin sau de un loc. Pe cei care aleg să dăruiască cartolina, îi rugăm să ne trimită și nouă textul prin intermediul site-ului. De asemenea, ne-am bucura să primim și fotografii cu locurile în care rămân cartolinele, prin intermediul aplicației Instagram, folosind eticheta #privesteorasul.

Orașul ne privește!

Pentru început, am organizat o mică comunitate a celor care suntem de acord cu faptul că orașul ne privește: ambasadori ai acestui mesaj, ce vin din medii, timpuri și profesii cât mai diverse, și ce au ales să împartă propria poveste despre oraș cu noi toți.

Privește orașul!

Pentru ca cele mai bune mesaje să poată ajunge la cât mai mulți dintre noi, cele mai inspirate zece povești vor fi ilustrate de artiști locali. Poveștile, împreună cu ilustrațiile lor, vor fi expuse în spațiul public, pentru a face accesibilă tuturor această imagine a orașului.

Vă invităm deci să priviți orașul, așa cum este el văzut de comunitatea locală, în perioada 5 septembrie – 26 noiembrie, pe site-ul dedicat, precum și prin intermediul tututor materialelor de promovare adiacente campaniei.

 

 

BETA 2016

Bienala timișoreană de arhitectură (BETA) este o platformă de dialog și colaborare,  al cărei scop final este îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele.

BETA 2016 își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională, precum și să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare dintre reprezentanții trinomului administrație – corp profesional – societate civilă.